
ANNOUNCEMENT:  EI-09 # 17 
OFFICE OF CHILD DEVELOPMENT AND EARLY LEARNING 

BUREAU OF EARLY INTERVENTION SERVICES 
 

                        ISSUE DATE:  October 5, 2009 
    EFFECTIVE DATE:  October 5, 2009 

                                       SUNSET DATE:  On-Going   
        

 

 
 
 
 

 
 

 
PURPOSE:  
The purpose of this announcement is to provide guidance on the qualifications needed for an 
individual to provide speech-language pathology services in Early Intervention and requirements for 
billing. 
 
BACKGROUND: 
Local Early Intervention programs have requested clarification on the hiring of professionals to 
provide speech-langauge pathology services and the billing of these services through the 
Infant/Toddler Early Intervention Medical Assistance Program, Infant, Toddler and Families 
(ITF)Waiver and the School Based ACCESS Program for preschool programs. 
 
DISCUSSION: 
Due to the varying communication needs of eligible young children, there may be more than one 
professional who can provide supports and services related to the communication needs of these 
young children.  Depending on the services and supports needed for the child and family, the 
provider could be a speech-language pathologist or an early interventionist /teacher who is trained 
in language development of young children and is supported in the field by a speech-language 
pathologist.   
 
The following guidance was developed to assist in hiring professionals who are able to provide 
speech-language pathology services, and to direct local programs to the appropriate sections of     
49 PA Code Chapter 45 State Board of Examiners in Speech-Language and Hearing on the 
qualifications and requirements for supervision of those professionals who have not yet received 
their licensure in Speech Language Pathology.  Requirements of Chapter 45 can be found at 
http://www.pacode.com/secure/data/049/chapter45/chap45toc.html. 
 
QUALIFICATIONS FOR AN INDIVIDUAL TO PROVIDE SPEECH-LANGUAGE 
PATHOLOGY SERVICES IN EARLY INTERVENTION 
Infant/Toddler Programs 
 
To provide speech-language pathology services for infant/toddlers in Early Intervention, an 
individual is considered qualified if the individual possesses one of the following: 
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1.) A speech-language pathology license in Speech-Language and Hearing issued by The State 
Board of Examiners in Speech-Language Pathology under Chapter 45 State Board of Examiners 
in Speech-Language and Hearing. 
 

2.) A master’s degree in speech-language pathology , including the completion of a practicum 
experience, and  
a. is currently in a year of supervised professional experience, and  
b. is adhering to the scope of practice requirements at §45.20. 

 
3.) A bachelor’s degree from an accredited academic institution and 

a. holds a master’s equivalent as defined in,§45.18(a)(1)(i-ii) and §45.18(a)(2) 
b. is currently in a year of supervised professional experience, and  
c. is adhering to the scope of practice requirements in §45.20 

 
4.) A bachelor’s degree from an accredited academic institution and 

a. working towards a master’s degree and participating in a practicum experience of a 
accredited program as defined in §45.19 and  

b. is adhering to the scope of practice requirements in §45.19. 
 
Early Intervention/Medical Assistance funds and Infants, Toddlers and Families Waiver funds can 
be the billing venue for the qualified individuals referenced above as long as the scope of practice 
requirements outlined in Chapter 45 State Board of Examiners in Speech-Language and Hearing 
are being met and the child is Medical Assistance eligible.  Infant/Toddler Early Intervention 
programs should review the scope of practice requirements outlined for these professionals when 
determining whether an individual is qualified to provide speech-language pathology services and 
for the billing to Medical Assistance and ITF Waiver.  For professionals who do not have a license 
(as listed above), the services they provide must be under the supervision of a licensed professional.  
For those individuals, any billing to Medical Assistance for speech-language pathology services 
must be under the license of the person providing the supervision. 
 
Some infants and toddlers may have communication needs that do not require the services of a 
speech-language pathologist or only require the services of a speech-language pathologist on a 
consultative basis.  These infants or toddlers may have their communication needs met through 
special instruction services provided by an early interventionist.  For example, an individual who 
possesses one of the following could be considered qualified to provide special instruction services 
related to a communication need as long as the individual meets the qualifications of an early 
interventionist established in §4226.55: 

 
1) A Certificate of Clinical Competency from American Speech-Language-Hearing Association 

but does not have a Pennsylvania License, or 
2) Master’s Degree in Speech Language and not actively pursing Pennsylvania licensure, or 
3) A teaching Certificate in Speech-Language from the Pennsylvania Department of Education 

(PDE). 
4) Bachelor’s Degree in Speech-Language Pathology 
5) Early Intervention Language Special Instruction Credential  
 
The Infants, Toddlers and Family Waiver funds or State/Local Early Intervention funds can be the 
billing venue for the aforementioned individuals qualified to provide special instruction services. 
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Preschool Programs 
To provide speech-language pathology services for preschool children in Early Intervention, an 
individual employed by an intermediate unit or school district is considered qualified if the 
individual holds a valid teaching certificate in the area of speech-language pathology or an 
emergency teaching certificate in the area of speech-language pathology issued by the Department 
of Education. 
 
If an individual is employed by a private provider agency with whom the Preschool EI program has 
a contract for speech-language pathology service provision, an individual is considered qualified to 
provide speech-language pathology services if he/she holds: 
 
1) a valid teaching certificate issued by the state of Pennsylvania in Speech and Language 

or 
2) A speech-language pathology license in Speech-Language and Hearing issued by The State 

Board of Examiners in Speech-Language Pathology under Chapter 45 State Board of Examiners 
in Speech-Language and Hearing and a current Certificate of Competency issued by the Office 
of Child Development and Early Learning, which is to be renewed on an annual basis.  

 
However, some young children eligible for Preschool Early Intervention services may not require a 
certified speech-language pathologist to meet their language communication needs but rather, can 
be served by appropriately certified special education teachers with consultative support from a 
qualified speech-language pathologist.  An individual who has received an Early Intervention 
Language Special Instruction Credential and possesses a teaching certification in special education 
or early childhood can fulfill this role.   
 
Only a speech-language pathologist can participate in the School Based Access Program under the 
following conditions: 
1.) Possesses a License of Speech-Language Pathology issued by the State Board of Examiners in 

Speech-Language and Hearing, 
or 

2.) Has been granted a Certificate of Clinical Competence by the American Speech-Language-
Hearing Association 

or 
3.) Possesses a Master's Degree in Speech-Language Pathology  

or 
4.) Holds certification by the Pennsylvania Department of Education (PDE) in speech/language 

pathology, and 
Possesses a bachelor’s degree from an accredited academic institution, and 
Holds a master’s equivalency with completion of a program study comprised of 39 graduate 
hours distributed as follows: 
 

 6 hours in normal processes of speech, language and hearing;  
 20 hours in the nature of speech-language disorders, evaluation and treatment: 
 3 hours in case management; 
 3 hours in audiology; 
 3 hours in habilitation and rehabilitation of speech-language problems associated with 

hearing-impairments; 
 4 hours allocated among the areas listed in this paragraph or earned in other course work 

related to speech-language pathology. 
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Graduate semester hours in practicum may not be counted toward satisfying the 39 semester-
hour requirement. 
 
Rendering providers meeting the following criteria and working in the same building under the 
direct supervision of a qualified speech-language pathologist, may be qualified to bill for 
services.  All School-Base ACCESS Program service documentation must be reviewed by the 
supervising speech-language pathologist and his or her signature provided on all documentation 
is required. 
 
• Holds certification by the Pennsylvania Department of Education in speech-language 

pathology. 
 
NEXT STEPS: 
 
Local Early Intervention programs should review their current practices and revise any local 
procedures to ensure the guidance in this announcement is implemented. 
 
 
 
 

Comments and Questions Regarding this Announcement should be directed to the Office of Child Development 
and Early Learning, Bureau of Early Intervention Services or ra-ocdintervention@state.pa.us. 


